BYEBYE FACEBOOK

Facebook dominanceIllustratie: Onno Rijpstra

Als ondernemer en ook privé heb ik net als iedereen gebruik gemaakt van platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter. Want je denkt dat dit nodig is om bekendheid voor je activiteiten te genereren. De social media kwamen terugkerend met vreemde foutmeldingen. Uiteindelijk heb ik besloten geen gebruik meer te maken die platforms die dat gedrag vertonen. Namelijk Twitter en alles van Facebook.


VREEMD GEDRAG SOCIAL MEDIA


Instagram

Net zoals iedereen wilde ik social media gaan gebruiken om voor mijn activiteiten bekendheid te genereren. Ik had twee Facebook pagina's en een Twitter account voor mijn bedrijf en voor mijn fotografie een Instagram pagina. Het begon met Instagram. Ongeveer een jaar geleden was ik er mee begonnen door een account onder mijn echte naam aan te maken. In tijdsbestek van een paar weken waren er enkele tientallen natuur- en straat foto's door mij gepost. Hier en daar kwamen er nieuwe volgers bij en ik begon zelf mensen te volgen. Op een dag viel mij op dat mensen die ik was gaan volgen uit mijn volglijst waren verdwenen. Na ze opnieuw proberen te volgen kwam de app met de eerste melding. Mijn zakelijke account was omgezet naar privé én mijn mogelijkheden op Instagram werden 'uit veiligheidsredenen' beperkt. 

Het vreemde was dat er wél nieuwe volgers bij kwamen. Posten lukte ook nog. Maar bij elke like kreeg ik opnieuw dezelfde foutmelding. Instagram liet duidelijk merken dat het mij als een onbetrouwbare gebruiker zag en probeerde mij sancties op te leggen. Facebook

Enige tijd later probeerde ik tevergeefs op mijn zakelijke Facebook pagina in te loggen. De pagina schoot in een soort 'loop'. De zakelijke pagina bleef leesbaar voor publiek maar ik kon er niet meer bij. Met welk apparaat en welke browser ik probeerde in te loggen, altijd hetzelfde resultaat. 


Twitter

Weer iets later probeerde ik een foto voor mijn bedrijf op Twitter te plaatsen. Direct nadat ik de 'Verzend' knop indrukte kreeg ik de melding 'ACCOUNT SUSPENDED'. Wegen 'wangedrag' zou Twitter mijn account met onmiddellijke ingang hebben verwijderd. 


TELEFOONINSTELLINGEN AFDWINGEN

Wat is hier aan de hand?

Als tweeënvijftigjarige ben ik niet de social media skills machtig zoals de gemiddelde tieners. Daarom ik heb er een paar geraadpleegd. Helemaal niet verbaasd vertelden sommigen. Zet je locatiegegevens een tijdje aan en je VPN een tijdje uit (zodat de social media kunnen zien waar je bent) en dan komt het vanzelf weer goed. Dat heb ik een tijdje gedaan en warempel. Op Twitter na, want die account was meteen verwijderd, verdwenen de foutmeldingen op zowel Facebook als Instagram als sneeuw voor de zon. 

Straf

Het is nu met zekerheid vast te stellen. De social media dwingen gebruikers zonder het letterlijk te zeggen af géén gebruik te maken van een veilige VPN verbinding en verplichten jou altijd de locatiegegevens aan te laten staan. Doe je dat niet, dan wordt je gestraft. 

Principes

Dan moet je mij hebben, ik laat mij niet dicteren door social media om mijn telefooninstellingen aan te passen. Dus ik heb de instellingen weer terug gezet zoals ik dat graag wil en inderdaad kwamen de foutmeldingen weer terug. 

Whatsapp

Wat bekender is, is dat je Whatsapp alléén kan gebruiken wanneer je de app volledige toegang geeft tot de gegevens van ál je contacten. Iets wat helemaal niet nodig is. 

DE DRUPPEL

Zoals wij allemaal zat ook ik veel tijd te verdoen met het neuzen door en te reageren op berichten van mensen waar ik normaal gesproken of amper of helemaal geen contact mee zou hebben. Op een gegeven moment las ik op een kranten website dat Facebook een Instagram bericht had verwijderd dat zich inmengde met een in Nederland gevoelige politieke discussie. Toen brak er iets in mij en ik dacht, dit is écht niet normaal. Dat ik zo veel tijd aan social media bedrijven kado geef, er tegelijkertijd door wordt gestraft, én dat zij ook nog eens filteren wat ik wel en niet mag lezen. Dat was het moment dat ik heb besloten om geen nieuwe Twitter account meer aan te maken en mijn Facebook, Instagram en ook Whatsapp account op te zeggen. 

SOCIAAL (MEDIA) GEÏSOLEERD

Stel dat ik een miljoen volgers zou hebben op Instagram en ik er financieel afhankelijk van zou zijn? Dan zou ik geen keus hebben om mij al die zaken af te laten dwingen. Dan ben je mooi in de aap gelogeerd!

Pas als je deze media de rug toegekeerd hebt, dan merk je hoe veel tijd je er dagelijks aan hebt besteed. Het voelt een beetje als wanneer je nét gestopt bent met roken. Het gevoel bekruipt je telkens dat je het moet checken. Gemiddeld heb ik zo'n 120 minuten per dag aan die social media besteed. Nog niet eens meegerekend, het lezen van al die onnodige Whatsapp berichten. Al die teruggewonnen tijd besteed ik nu aan dingen zoals het schrijven van deze blog, aan het zoeken naar alternatieven hoe ik mijn foto's aan een breed publiek kan laten zien en diverse andere dingen die mij interesseren. 

Momenteel komen mijn inkomsten 100% uit mijn bedrijfje waarbij ik cursussen met online lesmateriaal verzorg. En ondertussen probeer ik online mijn foto's zichtbaar te maken voor publiek. Zonder Facebook en Instagram voelt het dan wel alsof je een arm mist. Maar het lucht ook op. Er is geen groepsdruk meer van Facebook en Whatsapp en ik voel mij niet meer onder druk gezet door die rare meldingen van Instagram. 


ALTERNATIEVEN

Voor mijn professionele mode werkzaamheden gebruik ik Béhance en LinkedIn. En daar heb ik voldoende bekendheid voor gegenereerd. Maar hoe ga ik nu mijn fotografie zichtbaar maken voor publiek? Wat zijn alternatieven die bij mij passen waar ik ook een publiek kan genereren? 

DuckDuckGo

Één van de manieren is om zo goed mogelijk vindbaar te zijn via zoekmachines zoals 'Google' en 'DuckDuckGo'. DuckDuckGo is enorm in opkomst omdat het geheel privacy vriendelijk is. 


Onno Rijpstra website on Smugmug.com

Klik op de foto om de website van Onno te bezoeken

Ik heb een website met foto's gemaakt op de website 'Smugmug.com'. Met Smugmug maak je eenvoudig een professioneel ogende fotografie website. De site heb ik vervolgens gekoppeld aan mijn domeinnaam onnorijpstra.com. Smugmug heeft een grote achterban en mensen kunnen er rechtstreeks afdrukken op bestellen (mijn totale verkoop saldo staat trouwens op 'nul' Euro haha). Rijk ga ik er niet van worden. 


Profile of Onno Rijpstra on Flickr

Klik op de foto om de Flickr account van Onno te bezoeken

Flickr is meer een fotografie social media website waar mensen ook op kunnen volgen en liken. Het nadeel alleen is dat het vrij eenvoudig is om de foto's er in hoge kwaliteit van af te halen. En dat weerhoudt mij er van om daar mijn beste werk op te tonen. Ik plaats er nu vooral foto's op als ik die met mensen moet delen die er zelf op staan. Zodat ze die in hoge kwaliteit kunnen downloaden. Pinterest page of Onno Rijpstra

Klik op de foto om de Pinterest pagina van Onno te bezoeken


Pinterest is denk ik het beste alternatief voor Instagram. Het voordeel ten opzichte van Flickr is dat Pinterest een betrekkelijk lage kwaliteit foto toont die niet de moeite waard is om voor kostbare oplossingen van het internet te 'stelen'. En tóch ziet het er prima uit. Flickr is een platform waar je je foto's eigenlijk zo kwalitatief mogelijk moet tonen wil het er een beetje professioneel uit zien. Daarom denk ik dat ik vooral aan Pinterest mijn aandacht ga besteden. 


Adobe Stock

Waar het mij vooral om gaat is dat ik een paar plekken op internet heb waar ik mijn foto's met mensen kan delen. Ik ga er niet van uit dat het (veel) geld op gaat leveren. Voor mijn bedrijf geef ik advies over en les in een aantal Adobe programma's. Daarom is het ook handig om ervaring te hebben met Adobe Stock. Adobe Stock kan je foto's op plaatsen en als mensen die bij Adobe Stock zouden kopen, dan krijg je daar een (heel) klein bedrag van. Het nadeel is dat er zó enorm veel aanbod is, dat het zeldzaam is dat mensen überhaupt iets van jou downloaden. Maar toch vind ik het leuk om er dingen op te plaatsen. Tot nu toe heb ik er zo'n vijftig foto's en tekeningen op staan. Het aantal downloads staat nog op nul :-). Maar dat vind ik niet erg. 
Behance
Béhance profiel van Onno Rijpstra

Klik op de foto om de Béhance profiel van Onno te bezoeken


Béhance is een gratis portfolio website van Adobe. Met een gratis Adobe ID kan je er jouw werk op zetten. Dit wordt vervolgens bekeken door anderen, kan geliked worden en je kan ook gevolgd worden. Het leuke er van is dat Adobe hier ook in kijkt. Zo had ik laatst op de iPad een illustratie gemaakt en op Béhance geplaatst. Die werd door Adobe bestempeld als 'Adobe Fresco Expert illustratie' waardoor er vervolgens tientallen volgers bij kwamen. Dit platform vind ik niet zo geschikt voor fotografen. Je ziet er meer voor teken en illustratie werk. Daarom heb ik hier niet mijn fotografie op staan maar alleen mijn mode werk. 


Whatsapp alternative Signal

Signal ziet er voor de gebruiker uit als een exacte kopie van Whatsapp. Je gebruikt het precies zo. Achter de schermen werkt het echter heel anders. Er is géén server tussen de berichten. Dat betekent dat niemand de berichten kan bewaren en analyseren. De berichten worden direct van de ene telefoon naar de andere gestuurd. Ook vraagt de telefoon niet naar al jouw contacten. Met andere woorden, deze app is eerlijk en privacy veilig. Ja, geen Whatsapp betekent dat je niet bij al die groepen hoort en een groot deel van jouw contacten zal (nog) geen Signal gebruiken. Maar het aandeel van gebruikers groeit hard. En wil je echt de rest van je leven al die domme mimes en berichten in de Whatsapp groepen blijven zien? Het is overigens ook in Signal mogelijk om zo'n groep te starten. Mocht je toch graag de hele dag met onzin lastig gevallen willen worden.


 

ADOBE LIGHTROOM CLASSIC

Dit is een belangrijk programma waar voornamelijk fotografen hun foto's beheren en voorbewerken. Dit is het fotoarchief van de fotograaf. Het fijne van dit programma is dat je er ook plug-ins voor kan downloaden om rechtstreeks vanuit het programma de foto's naar een media platform te sturen. Plug-ins die ik gebruik zijn die van 'SmugMug', 'Flickr' en 'Adobe Stock'. Heb je een foto al op het platform staan, maar je veranderd er iets aan in 'Lightroom Classic', dan kan je het ook vanuit Lightroom Classic updaten. En daarom is het een grote winst als een bepaald fotografie platform een plug-in aanbiedt voor Lightroom Classic. 

EN NU AAN DE SLAG

De website op SmugMug heb ik redelijk af en kan ik voortaan gebruiken om mijn beste fotografie werk aan toe te voegen. Flickr blijf ik gebruiken vooral om te delen met mensen die op de foto's staan. Of ik mijn beste werk hier op wil plaatsen twijfel ik nog over. Pinterest ben ik pas nét mee gestart. Er staat nog niks op. Maar dat gaat snel veranderen. Adobe Stock staan al wat op, maar ik zou niet weten hoe je alleen mijn werk er uit zou kunnen filteren. 

__________________________________


BYEBYE FACEBOOK

Facebook dominanceIllustration: Onno Rijpstra

As an entrepreneur and creative person i have used platforms like Facebook, Instagram and Twitter because i thought i needed them to generate exposure for my activities. These social media repeatedly showed weird errors and forced me in a direction i don't want. Finally i decided not to use those social media platforms anymore. So i quit using Twitter, Facebook, Instagram and Whatsapp.


WEIRD BEHAVIOR


Instagram


I had two Facebook pages and one Twitter account for my professional activities and for my photography i created an Instagram account. It all started with Instagram. About a year ago i created the Instagram account, using my real name. In a matter of weeks i posted a bunch of nature and street images. Here and there i liked posts of others and i started to follow colleague photographers. One day i noticed that most of the people I was following, i was not following anymore. Instagram removed them from the list i follow. Also, my business account was automatically changed in to a private account. If i tried to like or follow anyone, i got the error message that my possibilities on Insta where restricted out of 'safety measurements'. So Insta was actually telling me that i was an untrusted person for them. And they punished me for that. 


Facebook

A while later i was not able anymore to log in to my business Facebook page. The page got in to a sort of loop after logging in. It was still available on the web, only i could not access it anymore. No matter which device or web browser i used. 

Twitter

Again a while later, i was uploading an image as a Twitter post. The moment i pressed the 'Post' button, i got the error message 'ACCOUNT SUSPENDED'. Because of 'misbehavior' my Twitter account was removed instantly. 


ENFORCE PHONE SETTINGS

What is going on?

As a fifty-two year old man i a not a social media expert like the average teenager. So i spoke a few about this issue. Totally not surprised they told me, switch on your 'Location Services' and switch off your VPN connection for a while and see what happens. And yes, the errors disappeared like snow under the sun. Except Twitter off-course because that account was completely removed by Twitter. 


Punishment 

I now know for sure that the social media are forcing me to not use a safe VPN connection and not turn of location services. In other words if they can not see where i am, they will punish me. 

Principles

Then my character kicks in. I will not let social media companies enforce me how i like to set-up my phone, so i set VPN back on again and switch off location services by default.  

Whatsapp

Better known is that if you want to use Whatsapp, that you are obliged to give the app access to all contacts information on your phone. Something that is not necessary at all. 

THE LIMIT

As we all do i guess i was wasting time nosing around reacting on posts of people i hardly know or don't know at all. I red an article that Facebook had removed an image in a political article because they found it inappropriate. Then something snapt in me and i decided that i should not give those platforms so much time and information about my life. I decided not to start a new Twitter account, remove my Facebook, Instagram and Whatsapp account. 

SOCIAL (MEDIA) ISOLATED

Imagine i would have a million followers on Instagram and i was financially dependent on them? I would have no choice than letting them enforcing me how i set-up my phone and how i deal with my privacy. That would be something. 

As soon as you have turned your back to these platforms and not use them anymore, then you realize how much time you have spend with them. It feels a bit like when you have just quit smoking. Every moment you have a second rest, you get the feeling you have to check something. I spend an average of two hours a day on these social media platforms. Not even counted watching al the bullshit memes and messages fired at you in the Whatsapp groups. Al that recovered time is now available for me to spend time on things like writing this blog, searching for alternatives to share my work to a wide audience. And simply create things. 

At this moment 100% of my income comes from my business where i offer training and online lessons to fashion designers and fashion design teachers. Meanwhile i try to find ways to find an audience for my photography. Without Facebook and Instagram that feels a bit like missing an arm. But it also feels as a relief. No group pressure anymore from Facebook and Whatsapp and no more weird punishment errors from Instagram and Twitter. 


ALTERNATIVES

I use Béhance and LinkedIn for my professional activities. And i created enough fame / exposure like this. Now i need to find a way to become visible as a photographer to a wide audience. What are the alternatives for me? 

DuckDuckGo

One of the ways is to be as good as possible visible on search engines. Not only Google is important but DuckDuckGo is gaining a substantial part of the search market because it is very privacy friendly. 


Onno Rijpstra website on Smugmug.com

Click on the image to visit Onno's website

I created a photography website using smugmug.com. This website offers a simple method to create a professional looking photography website. I attached this website to my domain name onnorijpstra.com. Smugmug has a large network of photographers and visitors can buy prints. I sold zero images yet, but that's ok. 


Profile of Onno Rijpstra on Flickr

Click on the image to visit Onno's Flickr account. 

Flickr is a kind of photography social media website where people can follow and like. The down side of this platform is that it is relatively simple to download high res images. And that keeps me a bit away from showing my best work on this website. Now i mainly use it to upload images i need to share with people that a featuring the images. 


Pinterest page of Onno Rijpstra

Click on the image to visit Onno's Pinterest page. 


I think Pinterest is the best alternative for Instagram as a Photographer. The pro against 'Flickr' is that Pinterest shows images in a relatively low quality, but still nice to view. This makes it impossible to steal the images for professional high res solutions. While Flickr is a website where your images only look nice if you upload them in full quality. That's why i will take some extra time in Pinterest the upcoming time. 

Adobe Stock

What is most important for me is to have a few ways on the internet to make my images visible to the public. I am not living in the dream that it will generate a great deal of money. For my business i consult and teach a few Adobe applications. That's why it is good for me to have experience in being a Adobe Stock contributor. Adobe Stock is a website where people can by stock photo's for royalty free use. When an image or illustration is downloaded, you will gain a tiny percentage as fee. The amount of images offered on such a stock website is so huge that you should expect much earnings of it. But it is still fun to offer some of my work on it. The amount of downloads until now is still zero :-). 
Behance
Béhance profiel van Onno Rijpstra

Click on the image to visit Onno's Béhance profile.


Béhance is a free portfolio website offered by Adobe. Using a free Adobe ID you can put your creative work on this website. People can view, follow, react and like your work. I posted a few illustrations i created using Adobe Fresco on the iPad. Adobe saw the illustration and labeled it as a Fresco expert Illustration. After that, my portfolio got many extra views, followers and likes. In my opinion, Béhance is more drawing, and illustration based than photography. That's why i keep Béhance for showing my professional fashion illustration and design work and not my photography work. Unless it would be fashion. 


Whatsapp alternative Signal

Signal offers exactly the same user experience as Whatsapp. You use it the same way. Behind the scenes it works significantly different. There is no server in between the messages. The messages are send directly from one phone to another (peer to peer). Using high end encryption nobody can read the messages. Also, the app does not ask for all your contacts. In other words, Signal is a fair and privacy friendly messaging app. OK, having no Whatsapp means you do not belong to all those groups anymore. But think this, do you really want to see a bunch of stupid meme's and messages all day long for the rest of your life. Think again. By the way, with Signal it is possible to create the same kind of groups. Only, i am happy to be liberated from them. 

 

ADOBE LIGHTROOM CLASSIC

Lightroom Classic is used by photographers for archive and pre-production. The pro of this application is that you can download plug-ins to upload photos directly in to some websites like Flickr and SmugMug. Not even that, you can update if you edited images in Lightroom Classic on a later stage. Websites and social media that offer a plug-in for Lightroom Classic are a great time saver for the photographer. 


NOW I GET TO WORK

Using Smugmug i have finished creating my photography website. I keep using Flickr as a communication tool to share large size images to people featuring them. If i ever will put my best work on there i don't know yet. And Pinterest will have my main attention for photography for now, it's an empty account just yet. But that will change  soon. 

Comments